Leverrening
Levern producera även galla som behövs för nedbrytningen av fett samt borttransport utav olika toxiner till tarmarna mm. Levern tillverkar 1 - 1.5 liter galla per dag. Levern ligger på höger sida nedanför revbenen. När du äter fett eller proteiner så stimuleras leverns gallblåsa efter ca 20 minuter till att först dra ihop sig och sen utsöndra galla till hjälp för näringsupptaget. Gallan förs då ner genom gallgången till tarmarna. Leverns funktion kan vara så nedsatt att bara ca 40 % av dess kapacitet används, därför kan det vara bra att rensa levern emellanåt från toxiner och gallstenar och hjälpa levern att vitalisera sig. Symptom vid behov av rening av levernTecken på problem med levern kan vara:
Orsaker till problem med levernFelaktig kost är den största boven vid problem med levern. För mycket stekt mat och för mycket av de mättade och härdade fetterna anses inte vara bra, se fett. För mycket animalisk föda, för lite av frukt och grönsaker lika så. För mycket kolhydrater i förhållande till fett och proteiner, särskilt snabba kolhydrater. Detta tillsammans med de toxiner som successivt samlas i kroppen medför att levern behöver en storstädning med jämna mellanrum. Fettlever är ett tillstånd som är ganska vanligt och som kan uppstå vid en kraftigt överbelastad och förorenad lever. Stort intag av alkohol samt mycket intag av snabba kolhydrater kan ge fettlever och även skada levern, vilket ökar risken för inflammation i levern (alkoholhepatit). Inflammationerna kan i sin tur leda till leversvikt och skrumplever (cirrhos), skrumplever ökar i sin tur risken för levercancer. Risken för fett- och skrumplever ökar vid diabetes och övervikt, vid BMI över 25 enligt vissa studier. Tips! Även övervikt, diabetes och insulinresistens kan ge fettlever. Ungefär var fjärde svensk lider av fettlever. Fettlever kan ibland kännas under högra revbenet, men ibland känns inget alls. Du kan även vara drabbad av dålig genomströmning av gallan, och vara full av gallstenar som behövs avlägsnas. Gallstensbesvär uppstår när gallstenarna fastnar i gallgången. Det är vanligare hos kvinnor än män, och mer frekvent hos gravida kvinnor eller kvinnor som lider av kraftig övervikt. Ett gallstensanfall kan pågå från 15 minuter till upp mot sex timmar. Smärtan kan kännas från nedre högra revbenet ut i ryggen på högra sidan. Notera: Det finns en koppling mellan brist på D-vitamin och problem med levern och tarmarna, var därför uppmärksam om problemen oftare uppstår på vinterhalvåret. Kosttillskott av D-vitamin är att föredra på vintern. Obalans och ömhet i levern kan även ha stress som upphov, notera i så fall när du känner obehag i levern. Lär dig stressa av med hjälp av meditation samt lär dig djupandas enda ner i diafragman, se andningsövningar. Motion är viktigt för att hålla levern i trim, se fysisk träning. Varför rena levernAtt rena levern är viktigt för att få bukt med matsmältningsproblem av olika slag. Därtill för att rena levern från toxiner och eventuella gallstenar. Leverrening är ett skonsamt sätt att avlägsna överskott på gallstenar. Galla skapas i levern när man äter fett. Galla behövs för att kunna emulgera fettet i tarmen. Äter du för lite och felaktigt fett i maten tillsammans med för mycket kolhydrater, särskilt snabba kolhydrater så anses detta kunna vara en av anledningar till att ett överkott av gallstenar skapas, något som sker när genomströmningen av galla är dålig.
Dålig genomströmningen av gallan genom gallblåsan medför även så att eventuella gallstenar inte naturlig rensas ut. Gallstenarna hindrar i sin tur bildandet av ny galla som behövs för att bryta ner fett, det hela blir till en ond cirkel. Om man får för mycket gallstenarna så bidrar dessa därför till att produktionen av galla kan minska. Gallstenar kan även vara en grogrund för toxiner och parasiter av olika slag. Vissa gallstenar kan även växa och bli större för var år som går. Snabba kolhydrater påverkar bl.a. produktionen av hormonet insulin som i sin tur stimulerar produktion av mer kolesterol. De flesta gallstenarna är uppbyggda av kolesterol har det visat sig varför en leverrening kan leda till bättre kolesterolvärden.
Vid stor överbelastning av toxiner så kan levern skadas och leverceller dör, som tur är har levern en stor förmåga att återskapa sig själv. Därför är leverrening positivt gärna i samband med andra reningsformer som fasta, detox och tarmrening mf. som även visat sig bra för levern eftersom de stimulerar kroppen till att avlägsnas från toxiner. Om levern är överbelastad av toxiner så orkar inte levern med att rena sig själv, utan toxinerna skickas iväg tillbaka till blodomloppet igen. Toxinerna hamnar då i njuren (se njurrening), lungorna, huden och lymfan (se lymfrening), samt tarmarna (se tarmrening). Bra förLeverrening och borttagande av gallstenar anses kunna medföra:
Den första leverreningen du genomför kan innehålla ett tiotal till upp mot hundra gallstenar. Att rena levern från gallstenar ett antal gånger är därför att föredra för att bli helt ren. Eftersom gallstenar även kan återkomma så är det bra att göra leverrening varje år. Du bestämmer själv behovet då det är individuellt hur många gallstenar som kommer ut och flest gallstenarna brukar komma ut vid de första reningarna för att sen avta.
Reningsprogram för LevernAtt rena levern från gallstenar är en reningsmetod som främst används inom alternativ hälsa. Att rena levern från gallstenar har visat sig vara mycket viktigt för att kunna förbättra matsmältningen och har en stor förmåga att avlägsna skadliga toxiner. Det finns mängder av personer som genomgått denna reningsform med lyckat resultat. Om du vet dig ha problem med levern, exempelvis gallbesvär eller gallblåseinflammation så bör du rådfråga din läkare. Det samma gäller om du har hjärtproblem, har gulsot eller har fysiska komplikationer/sjukdomar. Gravida bör även undvika leverrening. Gallstenarna du får ut vid en rening kan vara gröna, svarta, rödvita, bruna och variera från några millimeter till några centimeter. Parasiter kan även finnas i levern varför en del förespråkar att man gör en parasitrening innan man gör sin leverrening, då även parasiter funnits inkapslade i gallstenar. Är gallstenarna hårda tros detta kunna bero på att de innehåller kalcium som gjort att gallans PH-värde blivigt surt istället för det normala basiskt. Kan bero på att kroppen har underskott på naturligt natrium och att natrium tagits från gallan som kompensation i övriga kroppen. Obs! Leverrening kan innebära stor påfrestning även på njurarna, därför kan det vara bra att utföra en njurrening före leverreningen.
Vid rening av levern på gallstenar bör du med fördel ett par dar innan reningen börja inta kost som innehåller mindre fett och proteiner vilket har som följd att gallan understimuleras. På själva reningsdan intar du sen ren olivolja för att stimulera en kraftig galltillströmningen och skapa tryck, och som i sin tur hjälper till att föra ut gallstenarna. Till sin hjälp använder du även med fördel epsomsalt (magnesiumsulfat, även benämnt bittersalt) som hjälper till att utvidga gallgångarna och förbättra processen ytterligare. Epsomsaltet är även laxerande.
Tips! Du kan även aktivera levern genom akupunkturpunkterna som ligger mellan tumme och pekfinger, samt stortå och tån bredvid. Du kan massera dessa punkter, och de smärtar om du har problem med levern. Tips! Mariatistel är ett naturmedel som är bra vid leverproblem. Kost mm. som är bra för levern - leverrenandeÖverlag ät mer grönsaker, bl.a. kålväxter, kronärtskocka, färska örter, bl.a. maskrot, gurkmeja och frukt. Grönsaker och frukter som är bittra är ofta bra för levern. Rödbeta är bra för att avgifta levern. Undvik för mycket snabba kolhydrater. Se till att kosten innehåller en hel del fibrer och antioxidanter. Ät inte för mycket kolhydrater i förhållande till fett och proteiner. Inta mer nyttiga fetter: enkelmättade samt fleromättade fetter. Vatten motverkar bildande av gallstenar, inte rikligt med vatten då vatten renar levern. Lägg gärna citron i ditt vatten då citron är leverrenande. Grapefrukt är också leverrenande. C-vitamin minskar även risken för att skapa gallstenar.
Kost som innehåller vitamin B6 är bra för tillverkning av olika aminosyror. Ju mer protein som måste omvandlas desto mer B6 behöver kroppen. Magnesium och selen är bra. Kost som är rik på naturligt natrium anses också bra.
Tarmrening är bra för att stärka och rena levern, bl.a. kaffelavemang. Gallproduktionen stimuleras vilket hjälper till vid reningen av toxiner. Gurkmeja är bra. Tips! Aloe vera är bra för levern. Även bra för att motverkar inflammationer, fungerar som probiotika, är bakteriedödande, bra för magen och tarmarna m.m. Tips! Neem (Neemblad) anses vara leverrenande inom den Ayurvediska medicinen. Neem är även antiseptisk och antibakteriellt, fungerar även mot svamp och Candida. Tips! He Shou Wu är en rot som används inom kinesisk medicin som är stärkande för levern och njurarna samt renar blodet. Den fungerar även lugnande, ökar sexlusten, minska kolesterolet och är bra för håret, därtill anses roten verka föryngrande. Tips! Tips! Många yogaövningar är även bra för att stimulera levern, se yoga. Notera: Tips! Minska på nypon, äpple, kål, rödbeta, kryddor samt soya till börja med om du har stora problem med gallstensanfall.
Filmer om LeverreningHär nedan har du lite filmer om olika typer av leverrening: Film: Film: 8 Steps on How to Cleanse and Detox Your Liver Film: 14 Foods that Cleanse the Liver Film: Know This Before A Liver Cleanse! Film: Film: The Amazing Liver and Gallbladder Flush (CLASSIC DVD) Film: Doing The Liver Flush Diet Film: Detox Your Liver with Yoga ArtikellänkarHär nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022 Dela artikel |