Parasitsjukdomar och Candida
Parasitsjukdomar och svampsjukdomar som Candida är vanligare än många människor tror och kan ställa till stora problem. Som tur var kan såväl parasitsjukdomar och Candida behandlas, ofta på liknande sätt. Nyttiga och onyttiga baketerierMagens och tarmens bakterier brukar delas in i två huvudgrupper:
Nyttobakterierna behövs för kroppens näringsomsättning. De skadliga bakterierna kan om de tar överhanden skapa stora problem, främst i tarmfloran och tarmväggarna. Att gemomföra tarmrening av något slag kan var det första steget för att återfå balansen i tarmen. Escherichia coli (E-coli) är en vanligt förekommande förruttnelsebakterie som lever i tjocktarmen och som vid obalans kan ta överhanden över nyttobakterierna, vilket inte är bra. Detta kan sen vara en grogrund för olika slags parasiter och svampar som Candida att ta överhanden. Förruttnelsebakterierna tillverkar också olika sorters gifter (toxiner) som kan göra så vi känner oss energilösa och trötta. Nervsystemet anses även kunna bli påverkat negativt av dessa toxiner. Brist på signalsubstansen acetylkolin som behövs för nervsystemet anses bl.a. kunna ske. Förruttnelsebakterierna livnär sig gärna på vitaminer, enzymer och proteiner m.f. För mycket och oönskade förruttnelsebakterier i tarmen kan därför även vara grovgrund för näringsbrist av olika slag. ParasiterParasiter fungerar toxisk då de är främmande för vår kropp och kan göra skada på kroppen. Parasiter kan vi få i oss på många sätt: från våra husdjur, genom att äta rå (inte genomstekt) kött och fisk, dricka förorenat vatten utomlands m.m. Många människor har parasiter i sin kropp, detta utan att veta om det. De gör störst skada i tarmsystemet men kan även finnas på flera ställen, som i levern mf. I tarmarna kan de finnas gömda och bygga bon i tarmfickor, i tarmslem och tarmplack. Inälvsmaskar är en typ av parasiter som kan finnas i våra tarmar. Inälvsmaskar delas in i grupperna plattmaskar (Platyhelminthes) och rundmaskar (Nemathelminthes). Exempel på maskar kan vara rävbandsmask (ifrån kött), springmask (vanlig hos små barn), hakmask, piskmask, spolmask och trikiner. ParasitsymtomTecken på problem med parasiter kan vara:
CandidaCandida är en jästsvamp som ingår i vår normala kroppsflora. Finns normalt i munnen, mag- tarmkanalen och slidan. Det finns ett flertal oika typer av Candida där Candida albicans är den vanligaste formen. Candida trivs i fuktig och varm miljö, ca 37 grader. Minst 25 % av befolkningen beräknas ha överskott av Candida i västvärlden. Candida kan om det vill sig illa utvecklas till en svampsjukdom (mykoser) och skapa stora problem i kroppen. Candida kan då invadera alla kroppens organ men trivs då särskilt väl i matsmältningskanalen och i tarmarna. Om man har parasiter i kroppen så ökar även detta risken för Candidaproblem. CandidasymtomTecken på problem med Candida kan vara:
I munnen heter Candidabesvär torsk. Symtom kan vara vit beläggning på tungan, sprickor i mungipan. På huden rodnande utslag mellan skinkorna eller under brösten. Candiasvampen kan lura kroppen att den har tillräckligt med östrogen, vilket kan föra med sig det att kroppens naturliga produktion av hormonet östrogen minskar. Tarmsjukdomar som IBS kan förväxlas med candida. Obs! även reaktioner från vaccinering av olika slag har kopplats till Candidabesvär. Candidabesvär - hur de uppkommerCandida kan få hjälp och bre ut sig och skapa obalans i kroppen. När detta sker kan det även skapas en mer aggressiv form av Candida som kan växa genom tarmens slemhinnor och gynna läckage av toxiner (över 80 st) av olika slag till resten av kroppen anser somliga. Candidaobalans kan uppstå bl.a. beroende på:
Det är större risk för spädbarn, gravida och äldre att få Candida. Notera: Det finns en koppling mellan candidabesvär och IBS - Irritable Bowel Syndrome. Kost mot CandidaUndvik allt för sockerhaltig kolhydratrik föda. Undvik snabba kolhydrater (se GI-värde). Socker bör undvikas, yoghurt, vetemjöl lika så. Alkohol, jäst och svamp också. Ät i stället grönsaker, en aning frukt och bär går bra. Ät grövre sädesprodukter, grovt råg, havre, korn, hirs, bovete mm. Nötter är bra. Kött går bra, zink och vitamin B7-biotin motverkar candida. Var sparsam med mjölkprodukter. Tips! Neem är en Ayurvedisk ört/medicin som är bra mot svamp och Candida. Den är även leverrenande, antiseptisk och antibakteriell. Tester har visat att Neem även bibehåller de nyttiga nyttobakterierna. Läs mer på den externa sidan Lifeproducts. Behandlingar av parasit- och svampsjukdomarParasitsjukdomar kan man få bukt med på ett par månader genom att tex. inta olika sorts parasitdödande örter av olika slag. Svåra Candidabesvär kan ta betydligt längre tid, här är intaget av svamp- och bakteriedödande örter/kost viktig men av största vikt är att ställa om kosten under behandlingstiden mot kost som inte innehåller socker, jäst och mjölkprodukter i större utsträckning. Detta eftersom man vill ta bort dessa naturliga näringskällor för svampen.
Följande örter och kost är bra vid behandling:
Tillskott av selen är bra för att tillverka vita blodkroppar som i sin tur kan ta död på Candida. ParasitkurFör att komma med bukt med parasiter så kan man behöva göra en kur minst en månad. För att få vetskap om man har parasiter så kan en professionell tarmsköljning vara ett sätt att ta reda på detta. En bra kur är följande:
Ingredienserna kan köpas hos hälsokosten, finns även speciella medel mot parasitbekämpning hos såväl din läkare som hos din hälsokostbutik. CandidakurBehandling av Candida kan ta lång tid. Återupprepa därför kuren med jämna mellanrum.
Obs! det kan vara svårt att ställa diagnos på Candida särskilt när tarmen är drabbad.
Filmer om Paraciter och CandidaHär nedan har du lite parasiter och candida: Film: Foods that Kill Parasites - Papaya Seeds Film: How Diet Can Eliminate Candida Overgrowth ArtikellänkarHär nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022 Dela artikel |