Lymfsystemet transporterar bort slaggprodukter av olika slag! Toxiner (gifter) från kroppens kroppsceller transporteras bort via blodet och lymfsystemet, därför är lymfans funktion livsviktig för en god hälsa. |
Lymfsystemet består av lymfatiska organ (lymfkörtlar/lymfknutar - ca 500 - 1000 st, mjälten, brässen - thymus, halsmandlarna) samt ett nätverk av lymfkärl. Lymfkärl finns i hela kroppen utom i hjärnan. I lymfkärlen transporteras en trögflytande vätska som heter lymfa vilken även innehåller vita blodkroppar och proteiner. Lymfan är till grunden en överskottsvätska från blodomloppet. Det produceras ca 2 - 4 liter lymfa per dygn.
Lymfsystemet är inblandad i kroppens infektionsbekämpning och behövs för immunförsvaret. Lymfkörtlarna bildar vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot bakterier, virus och mikroorganismer av olika slag. Lymfsystemet transporterar även näring och syre till kroppens celler, transporterar bort överskott av vatten från vävnadsvätskan, transportera fett från tunntarmen till blodet samt transporterar bort och avlägsnar gamla celler.
Notera:
Blodet får hjälp av hjärtat som pump vid transporter, lymfsystemet saknar denna naturliga pump. För lymfsystemets optimala funktion är därför fysisk träning, kroppsrörelser, motion väldigt viktigt. Dvs. att hålla igång kroppen på alla sätt och vis.
Symptom vid behov av rening av lymfan
Tecken på problem med lymfsystemet kan vara:
- Dålig blodcirkulation
- Oren eller plufsig hy, se hud och hår
- Viktproblem, se övervikt
- Vätskesvullnader (ödem)
- Celluliter
- Problem med lederna
- Huvudvärk
- Sömnproblem
- Fibromyalgi (mjukdelsreumatism)
- Lymfödem (svullnader i armar och ben)
- Spänningar i muskler och nacke.
- M.fl.
Orsaker till problem med lymfan
Orsakerna till problem med lymfan kan vara dålig kost, att du rör dig för lite, exempelvis har ett för stillasittande arbete. Dålig blodcirkulation kan göra att genomströmningen av lymfkärlen blir långsammare. En dåligt fungerande tarm kan också vara en orsak, se tarmrening. Rökning, stress, intag av för lite vatten och friskt syre, för lite fysisk träning/motion är andra orsaker.
Varför rena lymfsystemet
Stagnationer i lymfsystemet kan ge komplikationer med tiden, en rening av lymfsystemet kan leda till följande förbättringar:
- Förbättrad avgiftning av kroppscellernas restprodukter
- Förbättrad avläggning av främmande celler (bl.a. tumörceller)
- Bättre blodcirkulation
- Förbättrar ämnesomsättningen till cellerna
- Förbättrat immunförsvar
- Mindre infektioner
- Bättre hy och hår, huden blir renare och mjukare
- Förbättrad bortföring av överskottsproteiner (äggvita)
- Bättre välbefinnande överlag
Lymfrening är bra för huden och blodcirkulationen! |
Reningsprogram för lymfsystemet
Lymfrening används främst används inom alternativ hälsa. Rådfråga din läkare om du har fysiska sjukdomar av något slag innan du börjar reningen.
Reningen går ut på att stimulera lymfsystemet genom kroppsmassage och hudmassage. Det anses vara en fördel om du genomgått en tarmrening innan du börja med lymfrening eftersom det förbättrar möjligheten för lymfan att avsöndras i tarmen när kroppen renas, även om detta inte är något krav.
Här nedan finns fyra naturliga varianter av lymfrening beskrivna:
1. Torrborstning - 5 - 10 minuter per dag varje morgonDetta är det klassiska sättet för lymfdränering. Genom att borsta huden så tar man bort stagnerade gamla hudrester (bl.a. sura avfallsprodukter) från huden samt stimulerar hela lymfsystemet. Huden är i sig ett stort avgiftningsorgan. Ca 1/2 kilo av restprodukter lämnar huden varje dygn (ca en tredje del av kroppens totala slaggprodukter). Därför så hjälper torrborstningen åt att hålla hudporerna öppna och rena och avlastar därmed även såväl levern och njurarna i sitt reningsarbete, se även njurrening och leverrening. Torrborstningen stimulerar även ett tryck på lymfsystemet som innebär att lymfa kan tömmas i tarmarna lättare. Huden härdas, balanserar underhudsfettet samt är därtill bra mot bl.a. muskelspänningar. För att kunna genomföra en lymfrening med hjälp av torrborstning behöver du en naturborst av naturfibrer. Borsten ska inte vara för mjuk och heller inte för hård. Undvik syntetborstar. Du gör så här:
- All borstning ska gå i riktning mot hjärtat. Din hud ska vara torr (dvs. borsta innan du duschar på morgonen)
- Börja med fötterna och benen, borsta 4 - 10 gånger nerifrån och upp. Fram- och baksida, samt in- och yttersida av benet
- Fortsätt med händerna och armarna på liknande sätt. 4 - 10 gånger på varje del
- Borsta midjan och ryggen, 4 - 10 gånger. All borstning sker mot hjärtat
Upprepa bortstschemat ovan varje morgon i minst 3 månader. Därefter räcker det med 2 dar i veckan. Obs! Borsta inte ansiktet. 5 minuter torrborstning kan vara lika effektivt som 30 minuter fysisk träning för att rena lymfan. Kroppen vänjer sig ofta med behandling av olika slag, därför är det bra att dra ner på antal dar du använder torrborstning efter ett tag. Bernard Jensen har bl.a. inspirerat oss med denna metod. Robert Gray förespråkar den också. |
2. Rening av lymfnoder med olivolja och citronEtt annat sätt som anses bra för att rena levern är att inta olivolja och citron. Detta sänker även PH-värdet, se syra/basbalansen. Blandning sker enligt nedan:
-
Blanda en matsked kallpressad olivolja + en citron + 1-2 glas vatten (alt apelsinjuice om man inte har svampproblem som Candida). Kan även tillsätta lite färsk ingefära,allt mixas
-
Drick en tredjedel av blandningen innan varje måltid (dvs blandningen räcker till 3 måltider). Alternativt drick hela blandningen bara en gång om dagen Fortsätt kuren en månad, därefter efter behov. Kuren anses göra så att svullnader i lymfnoderna går ner vilket medför att näringsupptaget i kroppen ökar. Metoden är även bra för att rena tungmetaller och även leverrenande, se leverrening. |
3. Fysisk träning All fysisk träning är bra för lymfan! Du kan även exempelvis stimulera rörelser som att hoppa på studsmatta, dansa mm. vilket har visat sig särskilt bra för lymfan. Obs! Effekten av lymfreningen ökar om du kombinerar fysisk träning med djupandning. |
4. Djupandning - med andhållningDjupandning där du håller andan mellan antagen är bra för syresättningen av cellerna och reningen av lymfan. Sitt eller stå upp. Andas in djupt ända ner i diafragman:
- Andas in genom näsan i ca 7 sek.
- Håll andan i ca 28 sek.
- Andas ut i ca 14 sek.
Upprepa 10 gånger. Tips! Du kan ändra tiden för inandningen allt eftersom, du kanske börjar på 5 sek för att sen gå upp till 7 sek eller ännu mer. Viktig är att du ska hålla andan ca 4 gånger längre än inandningen, samt utandningen ska vara dubbelt så lång som inandningen. |
5. Bastubad + lymfdränageÅterkommande varma bastubad samt lymfmassage där du med cirkelrörelser stimulerar lymfsystemet är också ett effektiva sätt att rena lymfan. Citronolja används ibland för massagen. Dessa två metoder behövs inte kombineras samtidigt. |
I övrigt öka vattenintaget om det är lågt, se vatten.
Notera:
Lymfdränage är en metod där man via masserande rörelser driver lymfvätskan framåt!
Kost som är bra för lymfan
Ät en allsidig kost, se Kost och näring. Undvik för mycket snabba kolhydrater, se GI-värde. Drick mycket vatten eftersom det hjälper till att renar lymfan. Övrig kost som är bra är alger och de flesta sorters gräs vilka är lymfrenande i sig. Det är bl.a. därför som djur äter gräs när de är sjuka. Lobelia och Baybarry bark är även bra för lymfrening.
Obs!
studier har visa att amalgamfyllningar (se tungmetaller) i tänderna som innehåller kvicksilver hämmar tillverkningen av de vita blodkropparna T-lymfosater, som behövs för ett fullgott immunförsvar.
Filmer om Lymfrening
Här nedan har du lite filmer om olika typer av lymfrening:
Film: Dry Skin Brushing Lymphatic System Cleanse Demonstration Video with Kate Leinweber
Film: How to use a Lymph Brush
Film: Cleanse Lymphatic System - Skin Brushing Part 1
Film: Cleanse Lymphatic System - Skin Brushing Part 2
Artikellänkar
Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022