|
Yoga |
Yoga kroppen stark och skapa inre frid! |
|
|
Test |
Ayurveda - vilken kroppstyp är du! |
|
|
Test |
Beräkna ditt BMI! |
|
|
Kolhydrater |
Gi-värde för att kontrollera sötsuget! |
|
|
Animaliska livsmedel och hälsa - näring, energiinnehåll
Kött, fisk och ägg är några av de mest näringsrika livsmedel vi har! Fisk innehåller mycket protein, D-vitamin, B6, B12, Selen och den mycket nyttiga fleromättade fettsyrorna Omega-3 i form av DHA och EPA. Kött innehåller mycket protein samt en del fett, mindre än man tror. Dessvärre mest mättat fett som av de flesta anses vara skadligt i för stor mängd. Kött innehåller mycket B-vitamin, B2 - riboflavin, B3, B6, massor av B12 och de flesta mineraler. Lever innehåller än mer av dessa, samt massor av A-vitamin. Lever är ju också ett reningsorgan så den har kanske andra oönskade egenskaper. Ägg innehåller en hel del med nyttig näring. |
Tittar man på näringsinnehåll så har inte mjölkprodukter så stora koncentrerade innehåll, utan det är mera den mängd som vi intar som ger oss den större mängden näring från mjölkprodukter.
Här nedan redovisas energiinnehåll och näringsinnehåll, men bara för de vitaminer och mineraler som det finns mest av, för mer info sök i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (SLV) eller hos KTL.
Notera:
De olika näringsämnena som listas för varje livsmedel är de som innehåller mest av dessa (mer än 7 % av RDI). I parantes efter varje listat näringsämne står det hur stor procent (%) av det dagliga rekommenderade intaget som livsmedlet innehåller, per hundra gram.
Fisk |
*****
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (181 kcal) Lax |
Medel |
Fett
Protein Kolhydrater Fibrer
B1 B3 B6 B12 D-vitamin E-vitamin Fosfor Kalium Magnesium Natrium Selen
Antioxidant |
12 gram: 2,6 gram mättat fett. 5 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 3,2 gram fleromättat fett, mest Omega 3 i form av DHA och EPA.
18 gram 0 gram 0 gram
0,23 milligram (16 % av RDI) 6 milligram (33 % av RDI) 0,98 milligram (70 % av RDI) 6,2 mikrogram (310 % av RDI) 12,5 mikrogram (125 % av RDI) 1,3 milligram (13 % av RDI) 200 milligram (25 % av RDI) 330 milligram (11 % av RDI) 24 milligram (8 % av RDI) 57 milligram (11 % av RDI) 26 mikrogram (52 % av RDI) |
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (213 kcal) Makrill |
Medel |
Fett
Protein Kolhydrater Fibrer
B1 B2 B3 B6 B12 D-vitamin E-vitamin Fosfor Kalium Magnesium Natrium Selen |
16 gram: 3,5 gram mättat fett. 6,5 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 4,3 gram fleromättat fett, mest Omega 3 i form av DHA och EPA.
18 gram 0 gram 0 gram
0,15 milligram (11 % av RDI) 0,33 milligram (21 % av RDI) 8,2 milligram (45 % av RDI) 0,7 milligram (50 % av RDI) 5,5 mikrogram (275 % av RDI) 3,9 mikrogram (39 % av RDI) 1,3 milligram (13 % av RDI) 305 milligram (38 % av RDI) 255 milligram (8 % av RDI) 28 milligram (9 % av RDI) 70 milligram (14 % av RDI) 25 mikrogram (50 % av RDI) |
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (351 kcal) Ål |
Ganska hög |
Fett
Protein Kolhydrater Fibrer
A-vitamin B2 B3 B6 B12 D-vitamin E-vitamin Fosfor Kalium Natrium Selen |
33 gram: 7,9 gram mättat fett. 14,4 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 7,4 gram fleromättat fett, mest Omega 3 i form av DPA, DHA och EPA.
15 gram 0 gram 0 gram
2500 mikrogram retinol (312 % av RDI) 0,22 milligram (37 % av RDI) 2,6 milligram (14 % av RDI) 0,38 milligram (27 % av RDI) 4,4 mikrogram (220 % av RDI) 30 mikrogram (300 % av RDI) 8 milligram (80 % av RDI) 175 milligram (22 % av RDI) 205 milligram (7 % av RDI) 53 milligram (11 % av RDI) 57 mikrogram (114 % av RDI) |
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (76 kcal) Ostron |
Ganska låg |
Fett
Protein Kolhydrater Fibrer
A-vitamin B1 B2 B3 B12 D-vitamin E-vitamin Fosfor Kalcium Magnesium Zink Natrium Selen |
2 gram: 0,6 gram mättat fett. 0,2 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 0,6 gram fleromättat fett, mest Omega 3 i form av DHA och EPA.
10 gram 5 gram 0 gram
94 mikrogram retinol (12 % av RDI) 0,13 milligram (9 % av RDI) 1,9 milligram (11 % av RDI) 1,9 milligram (22 % av RDI) 18 mikrogram (900 % av RDI) 1 mikrogram (10 % av RDI) 0,85 milligram (8 % av RDI) 148 milligram (18 % av RDI) 90 milligram (11 % av RDI) 28 milligram (9 % av RDI) 50 milligram (333 % av RDI) 73 milligram (15 % av RDI) 70 mikrogram (140 % av RDI) |
Fisk och i synnerhet fet fisk innehåller massor av olika näringsämnen. Bl.a. en hög andel D-vitamin och B12 och Selen. Dessutom så innehåller fet fisk mycket Omega-3. Fet fisk anses vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar, skydda mot cancer, vara inflammationshämmande, vara bra för hjärnan, minnet, bra för hud och hår, bra mot psoriasis och hudeksem. Rött fiskkött som lax innehåller bl.a. en antioxidant som heter Astaxantin (ger den röda färgen), en syrerik karotenoid, en typ av fytokemikalier. Fisk innehåller även alla essentiella aminosyror. |
Kött |
***
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (191 kcal) Köttfärs |
Medel |
Fett
Protein Kolhydrater Fibrer
B1 B2 B3 B6 B12 Fosfor Järn Kalium Magnesium Zink Natrium Selen |
13 gram: 6 gram mättat fett. 5,3 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 1 gram fleromättat fett, mest linolsyra.
19 gram 0gram 0 gram
0,21 milligram (15 % av RDI) 0,29 milligram (18 % av RDI) 4 milligram (22 % av RDI) 0,5 milligram (36 % av RDI) 1 mikrogram (50 % av RDI) 167 milligram (21 % av RDI) 1,9 milligram (14 % av RDI) 302 milligram (10 % av RDI) 20 milligram (7 % av RDI) 4,8 milligram (32 % av RDI) 66 milligram (13 % av RDI) 7,3 mikrogram (15 % av RDI) |
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (107 kcal) Griskött (fläskfilé) |
Medel |
Fett
ProteinKolhydrater Fibrer
B1 B2 B3 B6 B12 Fosfor Järn Kalium Magnesium Zink Natrium Selen |
2,6 gram: 1 gram mättat fett. 1,2 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 0,25 gram fleromättat fett, mest linolsyra.
21 gram 0gram 0 gram
0,83 milligram (60 % av RDI) 0,25 milligram (16 % av RDI) 8,5 milligram (47 % av RDI) 0,54 milligram (39 % av RDI) 0,76 mikrogram (38 % av RDI) 204 milligram (26 % av RDI) 1,45 milligram (8 % av RDI) 373 milligram (12 % av RDI) 27 milligram (9 % av RDI) 1,7 milligram (11 % av RDI) 49 milligram (10 % av RDI) 12 mikrogram (24 % av RDI) |
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (115 kcal) Renkött |
Medel |
Fett Protein Kolhydrater Fibrer
B1 B2 B3 B6 B12 Fosfor Järn Kalium Magnesium Zink Natrium Selen |
3,1 gram 22 gram 0gram 0 gram
0,31 milligram (22 % av RDI) 0,71 milligram (44 % av RDI) 6 milligram (33 % av RDI) 0,44 milligram (31 % av RDI) 6,3 mikrogram (315 % av RDI) 275 milligram (34 % av RDI) 7,9 milligram (56 % av RDI) 520 milligram (17 % av RDI) 39 milligram (13 % av RDI) 5,6 milligram (40 % av RDI) 1750 milligram (350 % av RDI) 30 mikrogram (60 % av RDI) |
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (115 kcal) Kyckling |
Medel |
Fett Protein Kolhydrater Fibrer
B2 B3 B6 B12 Fosfor Kalium Magnesium Zink Natrium Selen |
3,1 gram 22 gram 0gram 0 gram
0,14 milligram (9 % av RDI) 8,2 milligram (45 % av RDI) 0,43 milligram (31 % av RDI) 0,4 mikrogram (20 % av RDI) 173 milligram (22 % av RDI) 230 milligram (7 % av RDI) 25 milligram (8 % av RDI) 1,5 milligram (10 % av RDI) 77 milligram (15 % av RDI) 11,2 mikrogram (22 % av RDI) |
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (125 kcal) Nöt lever |
Medel |
Fett Protein Kolhydrater Fibrer
A-vitamin
B9 - folsyra B1 B2 B3 B6 B12 E-vitamin Fosfor Järn Kalium Magnesium Zink Natrium Selen |
3,1 gram 20 gram 4gram 0 gram
14400 mikrogram, mest retinol (1800 % av RDI) 2300 mikrogram (7667 % av RDI) 0,29 milligram (21 % av RDI) 4,2 milligram (262 % av RDI) 11,2 milligram (62 % av RDI) 1 milligram (71 % av RDI) 110 mikrogram (5500 % av RDI) 0,8 milligram (8 % av RDI) 345 milligram (43 % av RDI) 9,4 milligram (67 % av RDI) 285 milligram (9 % av RDI) 34 milligram (11 % av RDI) 4 milligram (27 % av RDI) 82 milligram (16 % av RDI) 15 mikrogram (30 % av RDI) |
Kött innehåller massor av näringsämnen, bl.a. alla essentiella aminosyror. Även mycket B-vitaminer och en del mineraler. Rött kött är det livsmedel som även innehåller mest av aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin. |
Ägg |
****
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (146 kcal) Ägg |
Medel |
Fett
Protein Kolhydrater Fibrer
A-vitamin
B2 B6 B12 D-vitamin E-vitamin Fosfor Järn Natrium Selen |
10 gram: 2,8 gram mättat fett. 4,5 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 1,2 gram fleromättat fett, mest linolsyra.
13 gram 1,4 gram 0 gram
211 mikrogram, mest retinol (26 % av RDI) 0,45 milligram (28 % av RDI) 0,12 milligram (9 % av RDI) 1,5 mikrogram (75 % av RDI) 1,4 milligram (14 % av RDI) 1,8 milligram (18 % av RDI) 200 milligram (25 % av RDI) 1,9 milligram (14 % av RDI) 132 milligram (26 % av RDI) 24 mikrogram (48 % av RDI) |
Ägg innehåller massor av olika näringsämnen, bra med B-vitamin, bl.a. B12, därtill bra med a-vitamin, e-vitamin, selen, natrium, fosfor och järn. Ägg är bra för hud och hår. Ägg Innehåller bl.a aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin. Ägg är även bra för atta skapa signalämnet Acetylkolin. Äggula innehåller karotenoider en typ av fytokemikalier. Tips! Ägg är en optimal och snabb näringskälla vid fysisk träning, särskilt vid styrketräning! |
Mjölkprodukter |
***
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (60 kcal) Mjölk 3% |
Ganska låg |
Fett
Protein Kolhydrater Fibrer
B2 B12
Fosfor Kalcium Natrium |
3 gram: 2 gram mättat fett. 0,7 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 0,1 gram fleromättat fett, mest linolsyra.
13 gram 1,4 gram 0 gram 0,14 milligram (9 % av RDI) 0,42 mikrogram (21 % av RDI) 91 milligram (11 % av RDI) 116 milligram (14 % av RDI) 41 milligram (8 % av RDI) |
Energi- nivå |
Ämne |
Per 100 gram (711 kcal) Smör 80% |
Hög |
Fett
Protein Kolhydrater Fibrer
A-vitamin
E-vitamin Natrium |
80 gram: 53 gram mättat fett. 18,4 gram enkelomättat fett, mest oljesyra. 1,6 gram fleromättat fett, mest linolsyra.
3,4 gram 5 gram 0 gram
730 mikrogram, mest retinol (91 % av RDI) 1,8 milligram (18 % av RDI) 470 milligram (94 % av RDI) |
Mjölkprodukter innehåller de flesta näringsämnena i mindre mängd. Intar du mycket mjölkprodukter kan du därför täcka en del av dagsbehovet. Yougurt innehåller mer A-vitamin och B12 än mjölk. Yougurt brukar även innehålla nyttiga bakterier, probiotika för tarmfloran: laktobasiller, acidophilus och bifidus m.m. Dessa har även en förmåga att ta död på skadliga tarmbakterier. Mjölkprodukter innehåller bl.a. aminosyran tryptofan som behövs för hormonet serotonin. Mjölkprodukter innehåller även proteinet kasein och kolhydraten laktos (mjölksocker). Vid laktosintolerans har man brist på enzymet laktas som behövs för att bryta mer laktos, något som kan skapa magsmärtor, irritera tarmen, skapa gasbildning och diarré, beroende på att laktosen jäser. Mjölkprodukter innehåller en mindre mängd D-vitamin (D3), ibland berikas även mjölkprodukter med D-vitamin (D2), exempelvis mellanmjölk (inte den röda mjölken, 3 % dessvärre). Mängden är dock så liten att den inte täcker dagsbehovet under vinterhalvåret vid normal konsumtion. 2-3 liter mellanmjölk täcker det redan allt för låga satta riktlinjerna för dagsbehovet! Ekologisk mjölk innehåller mer Omega-3 samt mindre Omega-6 än vanlig mjölk. Något som bl.a. anses motverka inflammationer då kvoten omega-3/omega-6 blir lägre.
Notera: Det finns kopplingar med för stort mjölkintag och ökade risker för inflammationer och prostatacancer, se cancer. |
Tabell: Animaliska livsmedel.
RDI-värdena baseras på NNR - Nordiska näringsrekommendationer, SLV.
Snabbsök på livsmedel hos 100gram.se
Sök även i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, KTL och Matkalkyl.se.
Ljudfiler och filmer om Animaliska livsmedel
Här nedan har du lite filmer och ljudfiler om spannmål samt kan höra olika personer berätta mer:
Film: Laktosintolerans. - adaption media
Film: Därför är fet fisk nyttigt. - Expressen.
Artikellänkar
Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022
|
Hälsosidorna
Sjukdomar |
|
Råd vid Depression, Glutenintolerans, IBS, Laktosintolerans, Metabola syndromet, Diabetes, Hjärt- och kärlsjukdomar, Benskörhet, Inflammationer - reumatism, Alzheimers, Cancer m.fl. |
|