A-vitamin, Retinol
Obs! I Sverige berikas vissa mjölkprodukter med A-vitamin.
Bra förA-vitamin är bra för synen, huden och håret, slemhinnorna, immunförsvaret, skelettet och cellmembranen. A-vitamin behövs för fosterutvecklingen och tillväxten, bl.a. för att kroppen ska kunna producera testosteron. A-vitamin anses även minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer (bröstcancer). A-vitamin är en antioxidant.
Symptom vid brist
Brist på A-vitamin kan leda till försämrat mörkerseende (nattblindhet), överkänslighet mot ljus, ögonkatarr, oren och inflammerad hy, torr hy, dåliga naglar, livlöst hår, akne, fotsvett, nedsatt motståndskraft mot inflammationer. Långvarig brist på A-vitamin kan leda till infektionssjukdomar och blindhet, något som är vanligt i U-länderna.
Rekommenderat dagligt intag (RDI)
Rekommenderat optimalt dagligt intag (ODI)10 000 - 50 000 I.E. * under kortare perioder Terapeutisk dosering10 000 - 100 000 I.E. * under kortare perioder Symptom på överdoseringMer än 200.000 i.e. under en längre tid kan var giftigt. Symtom på överdosering av vitamin A kan vara Illamående, yrsel, uppkastningar, näsblod, håravfall, nedsatt aptit, irritation, huvudvärk, ömma armar och ben, röda missfärgningar av tandköttet. Högt retinolintag är även skelettnedbrytande och anses kunna vara en faktor vid höftfrakturer hos äldre, se benskörhet. Högt retinolintag hos gravida anses kunna leda till fosterskador. Ett kontinuerligt för stort intag av A-Vitamin i form av retinol är något som enligt nyare forskarstudier anses vara skadligt, därför bör du vara försiktig om intaget överskrider RDI-värdena allt för mycket under längre tid. Exempelvis har studier på rökare visat en ökad risk för lungcancer vid stort intag av A-vitamin. Att tänka påA-vitamin finns antingen som ren retinol i kött, fisk eller som karotin (karoten) i grönsaker och frukt. Kroppen omvandlar karotin som är en förform till retinol till A-vitamin, när kroppen har brist på A-vitamin. Det finns ca 600 karotenoider varav ca 60 st (betakaroten, alfakaroten, lutein, lycopen, zeaxanthin m.fl.) kan omvandlas till A-vitamin. Det gula färgämnet som finns i beta-karoten är en karotenoid som är en väldigt bra A-vitaminkälla. Karotenvärdet delas med 6 för att få fram rätt A-vitamin värde. Obs! A-vitamin är fettlöslig och utsöndras långsamt ur kroppen. Ett sund intag av fett genom den vanliga maten förbättrar därför upptaget av A-vitamin.
Zink förbättrar upptaget av A-vitamin. Vitamin A tas upp av tunntarmen. 90 % av A-vitaminet finns lagrat i levern, och du klarar dig ca 2 -3 månader på dina depåer. Infektioner och sjukdomar utarmar A-förråden. Om tarmfloran är felaktig hämmas omvandlingen av betakaroten till A-vitamin. Vegetarianer ska inte behöva lida av A-vitaminbrist vid en sund vegetarisk kost. Näringstabell: exempel på livsmedel med hög procent av RDI
Tabell: Näringstabell vitamin A.
RDI-värdena baseras på NNR - Nordiska näringsrekomendationer, SLV samt Danska Sundhedsminestrium (DS) när värden ej finns att tillgå från NNR. De genomsnittliga ODI-värdena samt terapeutiska värden är tagna av Leibowitz, Lesser, Lieberman m.fl. Sök även på Retinol i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, KTL och Matnytt.se.
Filmer om A-vitaminHär nedan har du lite filmer om bra källor till A-vitamin: Film: " Film: Vitamin A Rich Foods - Vitamin A Natural Foods Film: " " Film: "Beta-Carotene: key nutrient for cancer prevention and immunity" Artikellänkar
Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022 Dela artikel |