E-vitamin
Bra förE-vitamin skyddar cellerna mot fria radikaler ("skadliga ämnen" i kroppen) och är en naturlig antioxidant. Naturlig E-vitamin anses skydda mot cancer. E-vitamin är bra för huden, gör huden elastisk och förebygger bl.a. rynkor och skyddar huden mot solens UV-strålar. Motverkar leverfläckar, ärrbildningar och har en läkande effekt på sår. E-vitamin förbättrar syreförsörjningen hos musklerna, är bra för de röda blodkropparna, motverkar inflammationer och infektioner, behövs för cellmembranen och tarmens funktion. Anses även motverka sjukdomar som Alzheimer, Parkinson m.fl. E-vitamin anses även vara bra för fertiliteten då vitaminet behövs för hormonet LH som i sin tur påverkar produktionen av testosteron. E-vitamin ökar även effekten av A-vitamin samt skyddar lungorna mot luftföroreningar. E-vitamin fungerar även förebyggande mot diabetes typ 1, se diabetes och insulin.
Symptom vid bristBrist av E-vitamin har inte säkert påvisats hos vuxna människor, även om symptomen kan förekomma. Exempelvis: hjärt-och kärlsjukdomar och cirkulationssjukdomar, led- och muskelbesvär, benskörhet, svaghetstillstånd, matsmältningsproblem, allergier, acne, hormonella störningar, ofruktsamhet och anemi.
Rekommenderat dagligt intag (RDI)
Notera: Naturlig alfa-tokoferol: 1 mg = 1,49 IE, Syntetiskt alfa-tokoferol: 1 mg = 1,1 IE Rekommenderat optimalt dagligt intag (ODI)200 - 800 I.E. * under kortare perioder Terapeutisk dosering100 - 2000 I.E. * under kortare perioder Symptom på överdoseringIllamående, diarré och sämre koagulationsförmåga hos blodet kan vara symtom på överdosering av E-vitamin. Höga doser anses kunna påverka och minska effekten av vissa läkemedel. Börja med lägre dosering om personen lider av reumatisk feber eller av för högt blodtryck. Längre överdosering av vitamin E (ca 0,4-1 gram ) anses mindre skadligt än överdoseringar av A-vitamin. Enligt nyare forskarstudier kan ett kontinuerligt för stort intag av syntetisk E-Vitamin vara skadligt, därför bör du vara försiktig med kosttillskott om intaget överskrider RDI-värdena allt för mycket under längre tid. En aning ökad risk för cancer, bl.a. prostatacancer anses föreligga enligt dessa studier. Att tänka påE-vitamin är fettlöslig och utsöndras långsamt ur kroppen. E-vitamin anses även skydda fleromättat fett från att härskna. E-vitamin består egentligen av två huvudgrupper: Tokoferoler och tokotrienoler vilka i sin tur består av 4 varianter: Alfa, beta, gamma och delta. Totalt består E-vitamin därför av 8 delvitaminer, något du bör tänka på om du köper vitaminet som kosttillskott. Ett kosttillskott med en blandning av naturligt E-vitamin med flera delvitaminer är att föredra. Näringstabell: exempel på livsmedel med hög procent av RDI
Tabell: Näringstabell vitamin E.
RDI-värdena baseras på NNR - Nordiska näringsrekomendationer, SLV samt Danska Sundhedsminestrium (DS) när värden ej finns att tillgå från NNR. De genomsnittliga ODI-värdena samt terapeutiska värden är tagna av Leibowitz, Lesser, Lieberman m.fl. Sök även på E-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, KTL och Matnytt.se.
Filmer om E-vitaminHär nedan har du lite filmer om bra källor till E-vitamin: Film: Film: The Best Foods Containing Vitamin E Film: Film Film: Artikellänkar
Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022 Dela artikel |