K-vitamin
Bra förK-vitamin behövs för uppbyggnaden av skelettet samt blodets koagulation. Behövs även för att producera vissa proteiner. Är även bra för huden och motverkar rynkor.
Obs! Personer som äter blodförtunnande medicin som Waran kan få rådet att minska på livsmedel som innehåller K-vitamin.
Symptom vid bristBlodet tappar sin förmåga att koagulera. Kan medföra benskörhet hos äldre, även åderbråck. Nyare studier har även visat koppling till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Rekommenderat dagligt intag (RDI)80 µg
Rekommenderat optimalt dagligt intag (ODI)65 - 85 µg Terapeutisk dosering30 - 1600 µg Symptom på överdoseringInga kända. Personer som går på blodförtunnande medel bör begränsa intaget av K-vitamin. Att tänka påK-vitamin är fettlöslig och utsöndras långsamt ur kroppen. Mängden K-vitamin som lagras i kroppen är relativt liten jämfört med andra fettlösliga vitaminer. Omsättningen av K-vitamin är relativt stor i kroppen och omsätts på några dygn, vilket medför att K-vitamin måste tillföras regelbundet. K-vitamin är ett fettlösligt vitamin och upptas lättare i kroppen om det intas tillsammans med fett. Brister på vitamin K kan bero på att kroppen fått svårigheter att absorbera vitaminet i från kosten samt att kroppen inte tillverkar tillräckligt mycket vitamin K2 i tarmarna. K-vitamin finns i de flesta livsmedel i följande två former:
K-vitamin fick sitt namn för att det är ett koagulationsvitamin. K-vitamintillskott ges ofta till barn vid födseln för att minska risken för blödningar. Nyfödda barn har inte börjat tillverka eget K-vitamin i tarmen då tarmen inte har den rätta bakterieflora än. Vitamin K (K2) behövs för att binda kalcium i skelettet. Äldre kan behöva tillskott av K-vitamin för att minska risken för lårbensbrott (benskörhet). Se även D-vitamin, kalcium och Magnesium. Notera: Vitamin K är beroende av vitamin B2 - Riboflavin för att tas upp optimalt i kroppen. Exempel på livsmedel med hög procent av RDIFinns inga värden angivna på vitamin K hos livsmedelsdatabaserna, däremot hos KTL. Tips! 100 gram gröna bladgrönsaker som spenat, broccoli, grönkål, vitkål och brysselkål täcker 100 % eller mer av RDI. Flera andra grönsaker, exempelvis sojabönor har lägre värden (60 % RDI) men dagsdosen täcks ändå om du äter flera grönsaker samtidigt. Sök även på K-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, KTL och Matnytt.se.
Filmer om K-vitaminHär nedan har du lite filmer om bra källor till K-vitamin: Film: Film: Artikellänkar
Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022 Dela artikel |