Långvarig stress och dålig sömn kan även leda till övervikt. Överproduktion av insulin och en sämre insulinkänslighet är vanligt!
|
Ät en sund och näringsrik mat med bra energinivå, undvik skräpmat och var observant på när det berömda sötsuget slår till, se kolhydrater! |
Väldigt viktigt för att skapa viktnedgång är att du tar kontroll över hur ditt dagliga energibehov ser ut, hur mycket mat du äter genom den dagliga kosten samt hur mycket energi din kropp förbrukar varje dag! Dvs. hur ditt energiintag ser ut och hur stor din energiförbrukning är!
Fysisk träning är viktig för att förbränna överskottsenergi i form av kroppsfett! Motion förbättrar även insulinkänsligheten vilket är väldigt viktigt för att kroppen ska fungera optimalt, se insulin. Regelbunden träning skapar även muskler vilket gör att kroppen förbränner ytterliggare energi. Se energibehov.
Motionera regelbundet för att snabbt gå ner i vikt! |
Börja se över ditt ätbeteende, när hungern eller sötsuget kommer under dagen! Du måste lära dig att äta kolhydrater som är långsamma och minimera de snabba kolhydraterna för att få kontroll över din blodsockernivå, se GI-värde. Snabba kolhydrater kan försämra insulinkänsligheten och har den egenheten att de lurar kroppens naturliga mättnadskänsla, triggar i gång sötsuget oftare samt dessutom binder fett i kroppen, se insulin.
Undvik snabba kolhydrater då dessa bara gör dig hungrig snabbare efter en måltid! |
Det har blivit vanligt att kombinera olika former av bantning med fysisk träning av olika slag för att gå ner i vikt. Du kan med fördel kombinera Fasta, Detox och 5:2-dieten med träning utefter vad som passa dig bäst.
Ät kontinuerligt. Försök lära dig äta regelbundet, och inte för mycket mat vid varje måltid. Ät frukost, lunch, middag, samt 2 – 3 mellanmål. Ät inte för sent på kvällen då det ökar halterna av fett och socker i kroppen, kroppen är naturligt inställd på fasta under den tiden. Talesättet "Ät som en kung på morgon, som en prins till lunch och som en fattig till middagen" har sina sanningar då det är bättre för kroppens ämnesomsättning och gör det lättare för dig att bibehålla vikten!
Se över din sömn, lär dig hantera din stress som annars kan skapa övervikt när hormonbalansen och ämnesomsättningen blir rubbad. Långvarig stress kan i sig orsaka psykiska besvär, fetma och diabetes! Att stressäta är väldigt vanligt vid uppkomsten av övervikt och fetma! Hur ditt psyke fungerar och hur du individuellt reagerar på olika stressituationer är väldigt viktigt att förstå. Börja förändra dig i vardan, använd beprövade självhjälps metoder som KBT – Kognitiv beteendeterapi, Mindfulness samt Visualisering för att förändra din vardag.
Stress och dålig sömn kan vara en orsak till övervikt! |
Personer kan ha olika ämnesomsättning! Olika personer kan därför exempelvis ha bättre eller sämre förmåga att bränna och lagra kroppsfett. En energisk person förbränner oftast mer energi än en person som är lugn, kan vara bra att känna till. Dvs. personliga men även genetiska (biologiska) och sociala faktorer påverkar ämnesomsättningen. Se Ayurveda. Därtill kan vissa läkemedel skapa viktuppgång i sig, exempelvis kortison kan skapa vätskesamling och uppsvälldhet i kroppen. De personliga genernas inverkan på hormonbalansen anses även påverka ämnesomsättningen och andra funktioner i kroppen, se hormoner.
Även obalans hos sköldkörteln kan ligga bakom din övervikt, se hormon T3 och T4 (Tyroxin), även låga halter av testosteron hos män kan leda till övervikt. Ödem, vatten i kroppen kan även ligga bakom övervikt. Se jod. Stor brist på magnesium kan leda till övervikt.
Hitta motivationen till förändring! Ha inte för höga krav på dig själv! De är de små förändringsstegen i vardan som skapar tillfredställelsen! Du behöver inte gå ner alla kilon på en viss tid! Se till att lyckas med att få balans en dag i taget till att börja med! då kommer du upptäcka att resan faktiskt är roligare än målet. Du får falla ner och misslyckas på vägen till god hälsa och viktbalansering, för allt har sin tid! |
Risker med fetma
Obs!
Det finns en koppling mellan övervikt, stress, dålig sömn och diabetes, typ 2. Se insulin.
Minska på kolhydraterna till middag! |
Faktorer för att gå ner i vikt
Du kan få bukt på dina viktproblem genom att införa nya rutiner i ditt liv. Det finns flera faktorer som påverkar...
Undvik stress och dålig sömn
Dålig sömn kan bero på stress och vice versa. De påverkar båda olika hormoner som kan kopplas till övervikt. Bla. insulin och noradrenalin men även kortisol som vid långvarig stress kan skapa fetma. Efter en god nattsömn utsöndrar kroppen även mer tillväxthormoner och glukagon som är fettförbrännande hormoner. Både dålig sömn samt långvarig stress leder ofta till att hungerkänslorna ökar, något som triggar i gång hungerhormonet grelin. Analysera om dina ätbeteenden kan kopplas till att du stressäter!
Motion - fysisk träningAlla typer av rörelse, motion och fysisk träning är bra! Regelbunden motion fungerar stressreducerande, insulinkänsligheten kan förbättras betydligt vilket är väldigt avgörande för att uppnå kontroll av sötsuget, viktminskning och viktkontroll. Se Insulin. Konditionsträning av olika slag är bra för insulinkänsligheten samt ökar även energiförbrukningen så du bränner fett och går ner i vikt. Lågenergiträning som promenader, lättare löpning, gärna före frukost är bra för fettförbränningen. Se även Fettförbränning samt Energibehov.
Styrketräning är även väldigt bra och ökar energiförbränningen ytterligare när kroppen bygger muskler. Exempelvis 2.5 kg extra muskelmassa gör så att kroppen förbränner ytterliggare ca 250 kalorier vid vila.
Tips!
Fysisk träning men även sex aktiverar hormonet testosteron som är fettförbrännande.
Notera:
Genom att regelbundet motioner, 3 - 5 gånger i veckan kan du snabbt gå ner i vikt, dessutom förbättra kroppens förbränning!
Obs!
Kroppen efterbränner även mer kroppsfett under sömn och vila när du motionerar regelbundet!
Tips!
Genom att införa mer vardagsrörelser i din vardag, genom att promenera mer, cykla, gå upp för trappor osv. kan du förbränna många extra kalorier per dag!
Ät en väl sammansatt kost och undvik snabba kolhydrater
Ta bort sockret samt de snabba kolhydraterna och ersätt dessa med långsamma kolhydrater (lågt GI-värde). Detta är det viktigaste av allt för att gå ner i vikt, då snabba kolhydrater skapar fetma och långsamma kolhydrater förbättrar fettförbränningen. De snabbar kolhydraterna kan också vara orsaken till nedsatt insulinkänslighet på sikt vilket kan leda till diabetes och övervikt i sig. Se även insulin.
Drick mycket vatten, hjälper fettförbränningen och renar kroppen från toxiner.
Undvik socker, läsk m.m som lätt leder till övervikt och fetma. Honung är ett bra sötningsalternativ då det både innehåller mängder av näringsämnen och som i studier till och med visat sig ha fettförbrännande egenskaper!
Tips! Bönor har visat sig vara mättande och hålla blodsockret på en låg nivå upp till ett halvt dygn efter måltid.
Ät en bra frukost och låt lunchen vara huvudmålet. Ett tips är att inte äta för sent på kvällen och att äta lättare mat till middag, dra ner på tunga kolhydrater till förmån för protein och en mindre mängd fett till middag! Kroppen har normalt inte så stor energiomsättning på kvällen och kolhydrater slår även på insulinproduktionen vilket anses göra det ännu lättare för kroppen att binda energin från maten som kroppsfett på kvällen. Men observera att det är ändå det totala energiintaget under hela dagen i förhållande till din totala energiförbrukning som avgör om du går ner i vikt eller ej!
vitaminer, mineraler, fetter, proteiner, kolhydrater, enzymer och antioxidanter
Ät en näringsriktig och balanserad kost av vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater, fett, enzymer och antioxidanter. Se olika kostmetoder.
Fett och proteiner anses vara mer mättande än kolhydrater. Magert kött, grönsaker och frukt och bär är bra kost vid viktnedgång.
Vid överkonsumtion av mättade fetter ersätt en del av dessa med mer enkelomättade fetterna och fleromättade fetterna, främst Omega-3 som har flera hälsofördelar, anses bl.a. vara fettförbrännande. Kokosfett är ett mättat fett som inte anses lagras som kroppsfett lika lätt och ha andra fettreducerande egenskaper, bl.a. ökar värmeproduktionen (termogenes) dessutom anses kokosfett vara mättande.
D-vitamin behövs för att fettcellerna ska fungera på bästa sätt och anses göra det enklare för kroppen att förbränna kroppsfett, särskilt kring magen. Ät fet fisk, mjölkprodukter och vistas ute i dagsljus. C-vitamin behövs även för att kroppen ska kunna omvandla kroppsfett till energi på bästa sätt.
Kalcium i maten gör att mer fett går rakt igenom kroppen och inte tas upp av kroppen. Vissa mejeriprodukter anses kunna ha fettförbrännande egenskaper, exempelvis naturlig yoghurt, fil och keso.
Probiotika (nyttobakterier) är bra för tarmarna och gör att näringen tas bättre upp från kosten vilket gör att kroppen kan klara sig på mindre energiintag.
Proteiner stimulerar hormonet PYY som gör att du känner dig mätt längre efter en måltid. Proteiner är även mer energikrävande att ta upp av kroppen, då ca 30 % åtgår i värmeenergi, se termogenes. Därtill är proteiner muskelsparande och ökar även fettförbränningen i kroppen. Utsöndringen av hormonet glukagon stimuleras av protein, något som också förbättrar fettförbränning
Andra näringsämnen som anses öka fettförbränningen är bl.a. garcinia, grapefrukt, kaffe, grönt té, senap och starka kryddor som gurkmeja, ingefära och chili m.fl. Exempelvis kaffe och Té ökar nivåerna av kortisol som i sin tur aktiverar fettförbränningen. Kanel förlänger mättnadskänslan, då den håller blodsockret nere vilket minskar nivån av det fettbildande hormonet insulin.
Äppelcidervinäger anses bra för viktminskning, minskar blodsockret genom att sänka måltidens GI-värde. Ta en matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten innan måltid eller innan läggdags.
Varning 1!
De snabba kolhydraterna är den stora boven till att du äter för mycket mat då dessa triggar i gång sötsuget allt för snabbt efter en måltid!
Varning 2!
Brist på näring i kosten innebär att du kompenserar genom att inta mer kalorier för att få i dig näringen!
Ät en näringsrik kost med rätt energiinnehåll - räkna kalorier
Ät en näringsrik kost med mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter, och lär dig anpassa vilken energi som olika livsmedel tillför kroppen. Se mat.
Obs! Överskott av energi lagras som kroppsfett! Se Energibehov.
Notera:
Genom att du äter den mat du uppskattar men genom att sätta ihop en mer energisnål måltid kan du minska energiinnehållet med upp till 50 %. Detta genom att även hoppa över allt småätande under dan!
Ät mat som mättar - och ät på regelbundna tider
Ät mat som mättar, undvik därför snabba kolhydraterna som har en förmåga att trigga i gång hungern snabbt igen efter en måltid, se GI-värde.
Att äta på regelbundna tider anses hjälpa energiupptaget samt energiförbrukningen: 3 huvudmåltider (näringsmässiga måltider), morgon, middag och kväll samt därtill minst 2-3 mellanmål (exempelvis frukt) passar de flesta. Kroppens energiupptag anses normalt vara bättre på morgonen och vid lunch än på kvällen, högst vid lunch. Därför kan det mest energirika huvudmålet med fördel intas till lunch, men det kan vara högst personligt så testa dig fram.
Notera:
När du äter så frigörs signalämnena dopamin och opioider från hjärnans belöningssystem, det gör att du känner tillfredställelse, lycka och njutning. Vid fysisk träning så frigörs även dessa signalämnen varför regelbunden motion kan skapa samma njutning och minska ner behovet av att använda mat som belöningsmedel!
Notera:
Om du hoppar över en måltid så har din hjärna förmåga att söka sig till mer kaloririk föda vid nästa måltid än om du ätit tidigare. Detta beroende på att hungerhormonet grelin aktiveras när magen är tom. Denna signal är så stark så du får svårt att stå i mot och att du söker dig till mer kaloririk föda än om magen inte varit lika tom!
Drick vatten
Minst 2.5 - 3 liter vätska/vatten per dag behöver en fullvuxen inta genom kost och dryck, något som är viktigare än många tror för kroppens förbränning samt utrensning, se kroppslig rening. Drick gärna 2 glas vatten innan måltid, är bl.a. mättande.
Varning 3!
Undvik vätska som innehåller socker då det bara triggar i gång sötsuget!
Dra ner dina måltiders storlek med 20 - 30 %
Minska dina måltiders storlek med 20 - 30 % om energiintaget är för stort, som underlag kan du beräkna ditt sammanslagna energibehov. Jämför med hur mycket du äter nu: exempelvis anteckna och beräkna hur mycket du äter under 3 dar för olika livsmedel för att få en uppfattning om ditt energiintag. Se mat för energi i olika livsmedel eller beräkna energi (kcal) per livsmedel på exempelvis Tauson.net, SLV eller på KTL.
Tips!
Byt tallriksstorlek till en mindre tallrik, då lägger du automatiskt upp mindre mat och blir nöjd med mindre mat! Forskning har visat att man kan äta upp mot 22 % mindre genom att äta på mindre tallrik!
Tips!
För en matdagbok på allt du äter under dan för att få en uppfattning hur många kalorier du äter under en dag! Se även Energibehov, Beräkna energibehov samt BMI - midjemått, bukhöjd.
Notera:
Studier har visat att samma mat med samma energiinnehåll mättar olika om den intas i fast form eller i flytande form som soppa. Tas den in som soppa ligger den kvar mycket längre i magsäcken och mättar längre! Vätskan i soppan fyller ut magsäcken, och då vätskan är bunden till födan förlängs mättnadskänslan. Soppa kan med fördel användas vid viktminskning, då den kan göras väldigt kalorisnål beroende på dess innehåll.
Fasta och detox
Fasta eller detox gör att du på väldigt kort tid kan gå ner i vikt, ca 0,5 - 3 kg på en vecka beroende på fasteform. Du bör inte fasta eller genomföra en detox om du inte samtidigt är beredd att göra övriga förändringar för att få kontroll över din vikt. Du kan minska ännu mer i vikt om du samtidigt med fastan utför fysisk träning.
Periodisk korttidsfasta kan vara en fastemetod som inte kräver allt för stora ansträngningar och rätt genomförd kan den leda till kontinuerlig viktnedgång om du för in den i din vardag, exempelvis 5:2-dieten som kan innebära en viktnedgång på ca 0,5 kilo/vecka.
Långtidsfasta kan vara svårare att genomföra då den är mer ansträngande men viktnedgången kan bli flera kilo på en vecka. Det är viktigt att du lär dig att trappa ner energiintaget långsamt innan fastan för att sen långsamt öka energiintaget efter fastans slut igen. Om inte! kan fastan dessvärre i värsta fall få motsatt effekt då du snabbt går upp de kilo du gått ner under fastan efter fastan igen, beroende på att du ökat ditt kaloriintag efter fastan allt för mycket! Se även energibehov.
Bäst effekt på viktnedgång får fastan om du under fastan fortsätter med lättare fysisk träning så inte kroppen tappar allt för mycket muskelmassa, då kan du även bränna en hel del bukfett under fastan.
Fasta och detox renar även kroppen från toxiner, vilket kan ge kroppen en nystart och i sig förbättra ämnesomsättningen! |
Obs!
All fysisk träning brukar öka behovet av större energiintag, men totaltsätt så förbrukar man mer energi av träning än det ökade intaget medför.
Tips!
När sötsuget slår på ät vitkål och morötter istället, de är 2 nyttiga grönsaker som mättar men inte ger mycket energi!
Undvik småätande på kvällen |
Tips!
Lura ditt psyke och ställ om din kropp genom att bestämma din idealvikt och helt enkelt intala dig att du redan väger så mycket! fast att detta inte är fallet nu! Använd Visualisering och KBT - Kognitiv beteendeterapi.
1 Kg kroppsfett = 7000 kcal |
Fett som sätter sig på magen (buken) anses mer skadlig än fett som sitter på exempelvis lår och rumpa. Dolt fett som bukfett anses öka risken för det metabola syndromet, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Ämnen från bukfettet kan även tas sig in i levern och störa produktionen av insulin så att diabetes typ 2 kan uppstå. Bukfettet är dock det första som förbränns om du börjar banta eller träna fysiskt.
Notera:
För mycket bukfett och leverfett är mer kopplat till det metabola syndromet, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Dvs. fett lagrat som underhudsfett samt muskelfett anses inte farligt.
I Sverige så är vårt energiintag av fett ca 34 %. Att sänka energiintaget på fett till 20 - 30%, ha ett energiintag från protein på 20 % samt ha ett energiintag från kolhydrater på 50 - 60 % har tidigare varit riktlinjer för att optimera hälsa och viktkontrollen från myndigheter och traditionellt håll. Detta frågasätts numer av många. Andra menar därför att man bör minska på kolhydraterna rejält till förmån för mer fett och protein och att det är A och O att minska antalet snabba kolhydrater. Se GI-värde och Olika kostmetoder.
Se även externa sidor om flera olika kostmetoder och dess påverkan på vikten: Viktvägvisaren, och Dietguiden.
Olika tillskott som exempelvis CLA och Pyruvat har visat sig vara bra för att öka fettförbränningen. Mullbär kan minska sötsuget, krom lika så.
Planlägg din viktnedgång - förändringsarbete!
För att gå ner i vikt och skapa nya vanor är det väldigt viktigt att förstå hur och varför du byggt upp de vanor som skapat din övervikt! Att du vågar ifrågasätta ditt sätt att leva och aktivt är redo för en förändring! Ofta kan det vara rent känslomässiga delar inom dig själv som du behöver ifrågasätta, då det kan vara upphovet till dina vanebeteenden kring mat, som tröstätande, överkonsumtion av mat mm!
-
Matdagbok: Skriv upp när du äter och vad du äter varje dag under några veckors tid!
Skriv upp allt så du får en bild om dina ätvanor. Dvs. När, var, hur och vad du äter! Anteckna även hur du kände dig innan du åt och hur du kände dig efter! Detta är viktigt för att förstå hur din hunger och mättnad fungerar.
Var observant på när du känner sötsug, och när dina känslor påverkar sötsuget! Var du stressad, ledsen, ensam eller kände någon annan känsla, tröstäter du, överäter du för att kompensera en personlig brist av gammal vana, eller var det bara kroppen som skriker på energi? När äter du för mycket mat, kanske dubblerar du portionerna då! Har du hoppat över mellanmål när detta sker? När äter du snabba kolhydrater, olika sötsaker för att snabbt komma över ditt sötsug! Lär dig äta mat med rätt energinivå!
-
Vill du gå ner i vikt? Är du redo? Ställ dig frågan ärligt till dig själv?
Motivationen är viktigt när du bestämmer dig för att gå ner i vikt! Gör ett medvetet beslut!
Formulera positiva mål! Se med glädje och beslutsamhet på dina nya val! Det är du som äger situationen! Använd visualisering och affirmationer för att skapa målbilder och omprogrammeringar i ditt psyke!
-
Förändringsarbete: Hitta praktiska metoder som hjälper dig att planera din vardag!
Integrera metoder som KBT – Kognitiv Beteendeterapi för att analysera och bygga upp nya strukturer i vardan. Röj undan hinder! Ifrågasätt din karaktär och skapa nya mönster! Mindfulness är en bra metod för att känna in när hunger och stress uppstår i din vardag. Lär dig förstå dina invanda tankemönster, se tankar.
Lär dig att få kontroll över din vardag successivt! Undvik stress och lär dig slappna av och njuta i stunden! Lär dig planera dina måltider och var på din vakt när du börjar känna dig hungrig! Ät nyttig mat som gör att du håller dig mätt längre. Ät 3 huvudmåltider och mindre mellanmål! Ät inte för stora portioner! Testa dig fram. Sätt upp realistiska delmål för din viktnedgång! Bättre att ta små steg och inte vara för ambitiös i början innan du hittat rutiner för dina förändringar! Se mental träning.
-
Motion, sömn och avslappning
Integrera fysisk träning i din vardag, se till att få en god sömn samt hitta stunder till stillhet och återhämtning under dagen.
Börja motionera regelbundet! All former av motion är bra, kan vara längre promenader, löpning, konditionsträning, styrketräning, fysisk yoga eller någon annan form! Detta hjälper kroppen att bränna kalorier samt att du snabbare går ner i vikt. Avslappning och god sömn behövs för att undvika stress samt är bra för kroppens återhämtning! lär dig mindfulness, pröva meditation, andningsövningar, yoga eller annan form för avslappning som passar dig!
Notera:
Somliga anser att det finnas en kopplingar mellan övervikt och läckande tarm och candida.
Tips!
Att genomföra någon typ av kroppslig rening kan vara en bra väg för att förbättra allmänhälsan och på sikt balansera vikten. Exempelvis genomföra en detox eller fasta.
Tillsist är det alltid mängden av mat samt hur fysiskt aktiv du är som bestämmer slutresultatet för dina ansträngningar för att uppnå viktnedgång!
Se även Beräkna energibehov samt BMI - midjemått, bukhöjd.
Begär - Motstånd - Programmeringar
Olika begär och vanemönster som byggts upp under en längre tid skapar ofta beteenden som kan skapa ohälsa av olika slag, exempelvis kan intag av för mycket mat vara förknippat med att du har återupprepat ett visst beteenden i en specifik situation i samband med att du ska äta. Kanske äter du allt för mycket på kvällen medan du har kontroll över matintaget resten av dan, kanske tröstäter du vid stressande situationer eller när du är ledsen! Ofta har en inre kamp utspelats mellan ditt eget inre motstånd om du är någorlunda medveten och dina påtagliga begär! Ibland har impulsen tagit över direkt utan att du hunnit reflektera. För att bryta ett mönster som är inarbetat kan du ta hjälp av ditt eget medvetande, för att bli medveten om de kroppsliga reaktioner som triggas i gång vid dessa matsituationer.
Genom åren har troligen dina invanda beteenden skapat vanor, inprogrammerade mönster som nu påverkar hela ditt sinne (bilder, tankar, känslor) och som per automatik väcks till liv vid liknande situationer som de uppstått i. På sikt har detta påverkat ditt minne, kanske även ditt undermedvetna och kanske även tagit sig i utryck ända ner på cellnivå, så att hela din kropp börjar skrika efter mat när du upplever dina egna reaktioner på tankar, känslor och situationer som är förknippad med dessa minnen.
Förändring kan ske när du tillåter dig själv bli mer medveten om dessa impulser och begär och lär dig att få insikt om när och hur de uppstår! Då kan ditt eget förändringsarbete börja.
Ta medvetet kontroll över dina impulser och begär! |
Du kan handgripligen lära dig att ta kontroll och skapa nya vanemönster som på sikt omprogrammerar dig att handla annorlunda. Om du lär dig att reflektera över dina vanor och föreställningar har du tagit första steget till förändring, detta tar sin början på ett mer intellektuellt plan genom att du blir medveten om dina begär i olika situationer.
Lär du dig även att se/gå inåt i dig själv genom att använda dig av kontemplation kan du hitta upphovet till de känslor som påverkar/påverkat dig och skapa nya känslomönster som på sikt kan ändra dina tidigare vanor och minnen, även dina kroppsliga cellminnen som tidigare varit förknippade med vissa tankar, känslor och situationer.
Med hjälp av meditation kan du lära dig att tysta ditt sinne och höja ditt medvetande ytterliggare, något som per automatik stillar många av de begär som annars ägt dig. En omprogrammering kan då ske på ett mer djupare plan.
Kontroll/Motstånd |
|
Impulser/Begär |
|
|
Återkommande tankar och känslor Situationer Vanor (mönster) - programmeringar Minnen - cellminnen |
Reflektioner över tankar och känslor som uppkommer Undvik negativa situationer Se klart utan att värdera Successiv omprogrammering, nya vanemönster |
|
|
Kontemplation skapa nya känslomönster, nya cellminnen Meditation förhöjer ditt medvetande ytterligare, tystar dina negativa begär samt höjer din naturliga smak |
|
|
Figur: Ta kontroll över dina inprogrammerade impulser och begär.
Tips!
När du arbetar med dina oönskade beteenden har de en förmåga att ta över dig energimässigt, och de försöker hålla dig fast. Därför bör du lära dig att avdramatisera det hela, och ha en viss distans, för så länge du tänker på dina begär så äger de dig!
Notera:
När man är kär, sjuk, sörjer eller är deprimerad reagerar kroppen normalt med att inte känna hunger. Medvetandet är då upptagen med viktigare ting. Du har inte tid eller lust att äta!
Upprepningar under längre tid skapar programmeringar som påverkar ditt sinne och din kropp! |
Ljudfiler och filmer om Övervikt
Här nedan har du lite filmer och ljudfiler om övervikt samt kan höra olika personer berätta mer om vad du kan göra mot din övervikt:
Film: Hållbar viktnedgång. - adaption media
Film: Hungry? Hunger Control, Cravings, Weight Loss, Nutrition
Film: Dr. Oz Garcinia Cambogia- Garcinia Cambogia (HCA) Review
Artikellänkar
Senaste nyheterna om Övervikt på Googles
Bloggar om Övervikt
Blogginlägg Övervikt på Google
Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022