Jod (I)
.
Bra förJod behövs för tillverkningen av sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodotyronin (T3). Symptom vid bristBrist på jod har blivigt allt vanligare, särskilt bland gravida, ammande och de som äter snabbmat. Brist kan medföra struma (förstorad sköldkörtel), även kallad hypotyreos som innebär att sköldkörteln producerar för lite av hormonet tyroxin (T4), vilket medför störningar i kroppens ämnesomsättning. Symptom vid hypotyreos är att du känner dig trött och frusen, att kroppen går på lågvarv, torr hud, håret kan bli sprött, samt du kan få övervikt. Andra symptom är blodbrist (anemi), lågt blodtryck, mental apati, infektioner. Hos barn kan brist medföra hämmad tillväxt och sämre mental utveckling (kretinism).
Tidigare ansågs risken vara liten för brist i Sverige. Rekommenderat dagligt intag (RDI)
Rekommenderat optimalt dagligt intag (ODI)150 - 300 µg Terapeutisk dosering100 - 1000 µg Symptom på överdoseringDoser över 1000 µg kan rubba sköldkörtelns funktionalitet. För mycket jod kan leda till giftstruma, Jod-Basedows sjukdom. Wolff-Chaikoffs sjukdom (jodstruma). Att tänka påDet mesta av ditt jod finns lagrat i sköldkörteln, dessutom ingår jod i sköldkörtelhormonerna T3 och T4. Jodbrist är vanligare i U-länderna, i länder långt från havet eller mark som ofta översvämmas. I väst är jodbrist vanligare bland kvinnor än män. Salt du intar via kosten bör innehålla jod. Ca 3g, en tesked jodberikat salt per dag täcker det dagliga rekommenderade intaget (RDI), dvs. 150ug jod. Du måste balansera ditt jodintag då för stort jodintag kan medföra giftstruma. Var försiktig med övrigt jodintag om du intar mycket alger, eftersom alger redan innehåller mycket jod. Notera: Tips! Notera: Jod anses kunna dra ut vissa tungmetaller ur kroppen. Exempel på livsmedel med hög procent av RDIFinns inga värden angivna Jod hos livsmedelsdatabaserna. Sök även efter Jod i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, KTL och Matnytt.se.
Filmer om JodHär nedan har du lite filmer om bra källor till Jod: Film:
Artikellänkar
Här nedan kommer artikellänkar till externa webbsidor.
Sidan ändrades senast den 6 nov 2022 Dela artikel |