Mangan (Mn)
Bra förMangan behövs för energiproduktionen, omsättningen av proteiner, kolhydrater och fetter. Är bra för benstommen, brosk och leder och motverkar infektioner. Mangan ingår i ett flertal enzymer. Behövs för att tillverka sköldkörtelhormonet tyroxin (T4). Mangan är en antioxidant och fungerar som cellförsvar mot fria radikaler. Symptom vid bristInga direkta brister kända. Symptom som tros kunna kopplas till manganbrist är bl.a. försämrad tillväxt, benskörhet, impotens och sterilitet, glukosintolerans, yrsel, kramper, trötthet och struma.
Rekommenderat dagligt intag (RDI)2,5 mg Rekommenderat optimalt dagligt intag (ODI)15 - 30 mg Terapeutisk dosering2 - 60 mg Symptom på överdoseringInga kända. Mangan är i stort sätt ogiftig i större doser. Att tänka påMangan är ett relativt outforskat näringsämne. Manganupptaget påverkas av intaget av järn och kobolt. Stort järnintag minskar därför upptaget av mangan.
Gravida kvinnor kan lida av brist på mangan. Modersmjölksersättning är ofta berikad med mangan. Exempel på livsmedel med hög procent av RDIFinns inga värden angivna för mangan hos livsmedelsdatabaserna. Sök även efter Mangan iLivsmedelsverkets livsmedelsdatabas, KTL och Matnytt.se.
Filmer om ManganHär nedan har du lite filmer om mangan: Film: Maganese Film: Maganese Sidan ändrades senast den 6 nov 2022 Dela artikel |